Fogelstas historia

Mitt på den bördiga östgötaslätten, där jordbruket dominerar som näring och industrier alltjämt är sällsynta, ligger Bröderna Franssons Verkstad AB. Det startade 1934 i en miljö som var allt annat än företagsvänlig.

"Slå de här grillerna ur hågen", var det råd som vanligtvis kloka människor gav de båda unga bröderna Harry och Olle Fransson, söner till en torpare och skomakare, när de började fundera på att starta industri.

Men bröderna Fransson envisades. I en liten förhyrd lokal började de reparera cyklar. Med 350 kronor på sparbanken, 50 kronor som hjälp från fadern och ett lån på 500 kronor grep de sig verket an. Efter en tid fick de köpa ett gammalt ställverk som använts av SJ och övertalade en bonde att avstå ett stycke mark åt dem att ställa det på. Andra bönder de frågat hade sagt nej, och även denne tvekade men hans maka var mera medgörlig: "Låt pojka' försöka", sa hon.

Det började med cykelkärror

Och pojkarna försökte. Första hösten fick Harry ta drängplats à 50 kronor i månaden för att klara födan för dagen, men sen försörjde sig båda med nöd på sitt lilla företag. När de efter något år kom igång med egen tillverkning av cykelkärror, använde de skrotade cykelramar, som de sågade sönder, borrade och skruvade ihop, allt med handkraft, eftersom de inte haft råd att installera el. Ladugårdskärror, skottkärror av plåt, blev genombrottsprodukten, och 1936 kunde de anställa sin förste arbetare med uppgiften att dra borrmaskinen.

Det första Fågelsta-släpet blev till

Mot slutet av 1930-talet mognade företaget till expansion som fortlöpt i jämn takt därefter: Man installerade el, byggde till, anställde folk, övervann krigstidens materialsvårigheter och byggde ut på nytt. Med 1950-talet kom också tillverkningen av båttrailers, senare bilsläp i allmänhet, de alltmer kända Fågelsta-släpen, serietillverkade från 60-talet.

BF-kärran

1966 introducerades den ikoniska BF-kärran, ett bevis på Bröderna Franssons strävan att utveckla företaget.

Båttrailers

1970 var året då Fogelsta anpassade sig för marina äventyr med båttrailer.

Högbyggda släpvagnar

1971 innebar en ny era med högbyggda och serietillverkade släpvagnar.

Den första lågbyggda släpvagnen

1972 introducerades den första lågbyggda släpvagnen, 800 LPB-A. En elegant nykomling på vägarna!

Släp för brandkåren

Fogelsta var inte bara för privatpersoner. 1977 rullade de ut rödmålade släpvagnar för brandkåren.

Snöskotersläp

År 1993 lanserade vi Björnlyan-kampanjen för våra snöskotersläp, vilket blev en framstående och minnesvärd kampanj som satte fokus på kvalitet och äventyr. Kampanjen har varit återkommande varje år sedan dess, och har än idag samma namn.

DÅ TILL NU

Ända sedan starten 1934 har Fogelsta varit på väg framåt och längs vägen har våra släpvagnar utrustats med allt fler funktioner och finesser. Samtidigt har sortimentet vuxit och vi har tagit fram produkter för alla typer av transporter. Idag är vi Sveriges ledande tillverkare av släpvagnar - det är ingen tillfällighet när vi sätter pålitlighet, funktion och modern design samt bästa möjliga säkerhet högst på agendan. Det breda sortimentet av tillbehör gör trailern extra flexibel.

År 2014 tog vår väg en ny riktning med Brenderup Group, ett nybildat fristående företag där Fogelsta är ett av våra premiumvarumärken. Ett nytt företag fullt fokuserat på släpvagnar där vi kombinerar kunskap och erfarenhet med en drivkraft för att skapa produkter som ger mervärde för våra kunder. Vårt sortiment gör det möjligt att täcka ett brett spann av olika behov och genom vår kunskap guidar vi dig till en släpvagn som passar dina behov idag, men ändå ger tillräcklig flexibilitet för att möta framtida behov. Du kommer att kunna förlita dig till vår produkt under många år och för många olika syften. 

Vår erfarenhet tillsammans med vårt stora nätverk av återförsäljare och kunder ger oss möjlighet att utveckla moderna produkter där kombinationen design och funktion gör transport av gods enkelt - produkter som du stolt använder!

FOGELSTAS MILSTOLPAR

1934 Bröderna Fransson grundar Fågelsta på orten Fågelsta i Östergötland, Sverige

1952 Produktionen av släpvagnar börjar

1966 Den ikoniska BF-kärran introduceras

1970 Fogelsta anpassar sig för marina äventyr med båttrailers och introducerade släpvagnar för trädgårdsmaskiner

1971 En ny era inleds med högbyggda och serietillverkade släpvagnar

1972 Den första lågbyggda släpvagnen introduceras

1977 Rödmålade släpvagnar för brandkåren rullas ut

1981 Fogelsta blir en del av Eldon

1997 Skandinaviens största släpvagnsvarumärken blir en del av Thule Group

2014 Brenderup Group blir "stand alone" och ny ägare blir Accent Equity 2012

2021 Storskogen blir ny ägare av Brenderup Group.

2024 Fogelsta fyller 90 år!

Om Fogelsta

När du köper en släpvagn från Fogelsta får du en av de bästa släpvagnarna på marknaden - men du får också så mycket mer.

Läs mer om Fogelsta

HITTA DIN NÄRMASTE ÅTERFÖRSÄLJARE

Här kan du köpa, serva och utrusta din släpvagn.

Hitta din närmaste ÅF här