BACKA MED SLÄP

Får du stora skälvan när du ska ut och köra med släpvagn? Rädd att fastna på en trång yta och tvingas backa? Lugn, det behöver inte vara en mardröm. Här får du några tips.

Grundregeln är: Ha tålamod. Backa långsamt och vänta tills släpet hinner ifatt. Små rattrörelser.

TRÄNA OCH LÄR

Börja med att bekanta dig med släpet. Vänta inte på skarpt läge, utan leta upp en stor plan, där du får vara ifred och kan öva – utan publik! – tills du har det i ryggmärgen och ”känner” vart du ska. Försök att inte tänka så mycket utan bara göra.

STEG FÖR STEG:

I skarpt läge, planera körningen så släpet är på väg åt rätt håll INNAN du lägger i backen.

  • Börja med att köra fram ordentligt så ekipaget står rakt. Då är halva jobbet gjort.
  • Tänk att ratten ÄR släpet: toppen av ratten framänden, nedre delen bakänden.
  • Ta ett grepp om rattens underkant (= baksidan av kärran) och börja med att backa rakt bakåt.
  • Ratta lite i taget. Vill du att släpet ska gå åt vänster, för du handen åt vänster. Små rattrörelser. Vill du att det ska svänga höger, för du handen åt höger.
  • Vänta tills släpet kommer ikapp (ju längre släp desto mer fördröjning). Ha koll i ytterbackspeglarna.
  • Räta ut genom att parera åt motsatt håll. Små korrigeringar.
  • Tänk alltså: Hand åt höger > släp åt höger. Hand åt vänster > släp åt vänster.

ATT TÄNKA PÅ:

Om du vänder dig och tittar bakåt när du vrider på ratten, tänk på att ha koll på dragbilens framflygel. Du vill inte råka knuffa till någons dyra 4WD när du backar.
Ju längre släp desto längre tid tar det för släpet att ”komma i kapp”. Med kort släp fortplantas rattrörelsen snabbt bakåt.
Vanligaste misstaget är att man blir stressad och gör för stora utfall med ratten. I värsta fall viker sig släpet som en fällkniv. Då är det bara att köra fram, räta upp ekipaget och börja om från början.

TA HJÄLP OM DET BEHÖVS

Var inte rädd att be ett par medhjälpare kolla framsidan av bilen och baksidan av släpvagnen. Det är bra mycket mindre genant att ta hjälp än att köra in i sidan på en annan bil. Se till att den som hjälper dig står så att hen syns hela tiden och är tydlig med sina tecken / vinkningar.

JUSTERA MED HANDKRAFT

Om ekipaget är långt och luckan du ska in i trång – gör de sista justeringarna med handkraft. Om du inte känner dig bekväm, låt någon som vet hur man gör hoppa in och ge dig en hand.

Lycka till! Och kom ihåg: övning ger färdighet.